Türkiye’de Dijital Para İçin Eylül Ayında Pilot Uygulama Başlıyor

Türkiye’de Dijital Para İçin Eylül Ayında Pilot Uygulama BaşlıyorKripto para sektöründe bir düzenleme planlayan Türkiye’de Eylül ayında pilot uygulama başlayacağı duyuruldu. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu tarafından yapılan açıklama Eylül ayından sonra yeni bir düzenleme yapılacağını yatırımcılara düşündürttü.

Kripto para sektörünü tam olarak kavrayamayan ülkelerden Türkiye, yaklaşık 1 yıldır bu sektör özelinde çalışmalar yapıyor. Zaman zaman katı düzenlemeler olacağı gündeme gelirken, zaman zaman da vergi konusu gündemi meşgul ediyor. Geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu da konuyla ilgili açıklamalarda bulundu ve Eylül ayında bir pilot uygulama başlatılacağını açıkladı.

İlk Olarak Enflasyon Beklentisi Konusunda Açıklama Yapıldı

Enflasyona ve Türkiye ekonomisine dair önemli satır başlarının konuşulduğu sunumda Kavcıoğlu, para politikasının enflasyonu düşürmek için tek başına yeterli olmayacağını vurguladı. Piyasa mekanizmasının etkin işleyişini sağlayabilmek adına mikro düzeyde çalışmalar yapılmasının gerekli olduğunu belirten TCMB Başkanı, 2021 için enflasyon beklentilerini artırdıklarını söyledi.

2021 yıl sonu enflasyon beklentisini %1,9 artırarak %12,2’den %14,1’e yükselttiklerini söyleyen Başkan, 2022 için beklentiyi %7,5’ten %7,8’e çıkarttıklarını belirtti.

TCMB’nin gıda enflasyonu beklentisinin de iki puan artarak %13’ten %15’e yükseltildiği ifade edilirken politika faizinin enflasyonu düşürmede önemli bir araç olarak kullanılmaya devam edileceği ima edildi.

Dijital Parada Pilot Uygulama Eylül Ayında

Programın küçük bir bölümünde dijital para konusuna da değinen Başkan Kavcıoğlu, Eylül ayında bir pilot uygulama başlatılacağını, bu uygulamadan sonra nihai açıklamanın yapılacağını söyledi. Dijital para alanında çok detaylı çalışmalar yürütüldüğü ifade edilirken Türkiye’de yılın son çeyreğinde dijital para alanında yeni bir sayfa açılacağı düşünülüyor. Kısacası; Eylül ayında hem Türkiye’ye özel kripto paranın çıkması hem de sektörün düzenlenmesi konusunda önemli gelişmeler olacak.

Geçtiğimiz günlerde Temsilciler Meclisinde bir ifade veren Julia Friedlander, dünya genelinde dijital para geliştiren ülke sayısının 81’e yükseldiğini açıklamıştı. Bu sayının geçtiğimiz yıl yalnızca 35 olduğu düşünüldüğünde CBDC çalışmalarının ne kadar hızlı şekilde ilerlediği görülebiliyor.

Etiketler:

Yorum Yap