Bitcoin’in Babası Satoshi Nakamoto’nun Kimliği Belirlendi Mi?

Bitcoin’in Babası Satoshi Nakamoto’nun Kimliği Belirlendi Mi?FBI ve CIA, ABD’nin istihbarat servisleri Bitcoin’un mucidi olarak bilinen takma isimli Satoshi Nakamoto’nun kimliğini tespit etmiş olabilir. Bu iddia Amerika’da çalışan iki ayrı gazeteci tarafından ortaya atıldı. Bazı kanıtlara ulaştıklarını iddia eden iki gazeteci Nakamoto’nun kimliğinin belirlendiğini ifade ediyorlar.

2017’de anormal bir yükseliş yaşayan Bitcoin, tüm dünyada popüler olmuştu. Başlarda ismi çok öne çıkmayan Bitcoin’in yaratıcısı Satoshi Nakamoto ise zamanla merak edilen bir isim oldu. Kripto para birimin borsalara giriş yapmasıyla piyasa değerinin yüzlerce milyar doları bulması Nakamoto’nun kim olduğu konusunun da gündeme gelmesini sağladı.

Piyasadaki birçok kripto para biriminin yaratıcıları bilinirken, Bitcoin’in hala anonim kalması, ABD’nin istihbahrat örgütlerinin de dikkatini çekiyordu. ABD’li iki internet gazetecisi yaptıkları araştırmada Nakamoto’nun gerçek kimliğe ile ilgili şaşırtıcı bilgilere ulaştı.

Webtekno’nun haberine göre, bu gazetecilerden biri olan Motherboard’ta çalışan yazar Daniel Oberhaus, “ABD’deki Bilgi Yasası Özgürlüğü kapsamında 3 farklı istihbarat ajansına Nakamoto’nun gerçek kimliği hakkında ne bildiklerini sormak istedim” diyerek haberinin başlangıcını açıklıyor. FBI, CIA ve ABD’nin Ulusal Güvenlik Ajansı olan NSA, Oberhaus’un sorusu ile muhatap olan kurumlar oldular.

Oberhaus, “Geniş açıdan bakmaya ve çalışmaya başladım. Satoshi Nakamoto’nun adını taşıyan tüm dahili e-postaları FBI ve CIA’dan talep etmeye karar verdim. Ajanslar genellikle bu türden taleplere karşılık olarak sınırlı paylaşımda bulunurlar, ancak bazen bir e-posta yığını biriktirir ve iyi şans dileklerini iletirler.” diyor. Öncelikle CIA yetkililerine talebini ileten gazeteci, paylaşımın reddedildiğine yönelik bir geri dönüş alıyor. Paylaşımın reddedilmesinin manası ise bir nevi “Elimizde bilgi var, doğruluğunu ya da yanlışlığını açıklamıyoruz” demek şekilde açıklanabilir. Gazetecilik literatüründe bu durum Glomar cevabı olarak adlandırılıyor. Cevap veremeyen CIA, durumun içinden sıyrılmayı tercih ediyor.

Bilgi Yasası Özgürlüğü’ne rağmen, CIA’in verdiği red cevabı şüpheleri çekerken, Medium’da yazan bir diğer gazeteci Alexander Muse da Satoshi’nin kimliğini araştıran isimlerden. Anonim ismin ardındaki gerçeğe yönelik bir dizi haber yayınlayan Muse, ABD’nin İç Güvenlik Bakanlığı DHS’ye başvurmuştu.

Muse, “NSA, Satoshi’nin kimliğini açığa çıkartmak için dijital parmak izini oluşturma yoluna gitti. İnternet ortamındaki ulaşılabilen bütün Satoshi içerikli yazılardan kilit kelimeler tespit edildi. Bu kelimeler, bir nevi parmak izi gibi Satoshi’nin kimliğine yönelik araştırmaların kapsamını daralttı.” diyor.

Muse’a göre, Obama yönetiminin, Satoshi’nin Japonya, Rusya veya Çin’de yaşadığına yönelik şüpheleri vardı. Muse, NSA örgütünün bu kişi hakkında detaylı bilgiye sahip olduğunu ama bu bilgileri açıklamadığını düşünüyor. Bu konuyla ilgili DHS içinden bir kaynağının olduğunu belirten Muse, her gün yüzlerce e-posta aldığını belirtiyor.

Etiketler:

Yorum Yap