“Kısa Yoldan Zengin Olma Hayaliyle Bitcoin’e Yönelinmemeli”

bitcoin yatirimBitcoin Alım Satım Platformu BTCTurk Genel Müdürü Alphan Göğüş, yatırımcılara Bitcoin konusunda uyarılarda bulundu. Anadolu Ajansı’na konuşan Göğüş’ün değerlendirmesine göre, yatırımcıların tüm bütçesini kısa yoldan zengin olma hayaliyle Bitcoin’e yatırması bir hayli sakıncalı.

Türk lirası (TL) tabanlı Bitcoin alım satım platformu BTCTurk’ün Genel Müdürü Alphan Göğüş, Bitcoin’in yavaş yavaş büyüdükten sonra 21 milyon adede ulaşacağını söyleyerek, bu adede ulaştığında sabitlenecek olan Bitcoin’in tüm ekonomik sistemi kucakladığında satın alma gücünün değişmeyeceği ve diğer para birimlerinin Bitcoin’e endeksleneceğinin de iddia edildiğini ifade etti. Ancak teknik problemlerin çözülememesi halinde, altyapının sınırlı olmasından dolayı Bitcoin’in bu iddiasının gerçekleşemeyeceğini de sözlerine ekledi.

Alphan Göğüş Bitcoin’in değerini iki temel unsurun belirlediğini, bunlardan ilkinin “toplumlarda ve devletlerde sanal paranın kabul görmesi ile birlikte Bitcoin konusundaki hukuki düzenlemeler”, diğerinin de “paranın teknolojik pozisyonu” olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

“Bitcoin’in yurt dışından alınıp yurt içine satıldığında ya da yurt içindeki farklı alım satım noktalarında işlem yapıldığında ciddi bir arbitraj imkanı var. Bunu yapan insanlar var ve bir sakınca yok. Yapabilirler ama vergi kısmında riskler var. Burada önemli olan vergi dairesinin, Bitcoin’in alım satımından kaynaklanan kazançları nasıl değerlendirdiği…”

Göğüş, 2008 sonrasındaki kriz nedeniyle mevcut parasal sisteme insanların güveninin azaldığını belirterek, “Sonrasında insanlar, ‘kamunun yarattığı paralara güvenmek istemiyorum, kendi işimi kendim halletmek istiyorum’ dedi ve yeni bir yazılım doğdu. Bitcoin de bu arayışlar sonrası oluşturulan ve işlemleri yüzde 100 takip edilebilen bir yazılımdır.” diye konuştu.

BTCTurk Genel Müdürü Göğüş, Bitcoin hesaplarında kimlik bilgisinin yer almadığını, bir kod bulunduğunu ve bu kodu kullanmak için bir anahtara ihtiyaç olduğunu, sanal paraların bulunduğu hesabın numarasıyla anahtar eşleştirildiğinde Bitcoin’in hareketinin sağlandığını, bu anahtarın kaybedilmesi halinde Bitcoin’e ulaşılamadığını anlattı.

Bitcoin talebinin son bir ayda ciddi bir artış gösterdiğini belirten Göğüş, “Son bir ayda günlük ortalama 700 Bitcoin’lik bir hacmimiz var. Rakamlarda çok ciddi bir artış var. İnsanlar merak ediyor, ‘Bu kadar zaman içerisinde değeri arttı. Ben de istiyorum’ diyor ve alıyorlar.” şeklinde konuştu.

BTCTurk Genel Müdürü Göğüş, yatırımcının tüm bütçesini Bitcoin’e yatırmasının sakıncalı olduğunun altını çizerek, “Kısa yoldan zengin olma hevesiyle evini, arabasını satıp ya da bütün yatırım bütçesini birikimini Bitcoin ve benzeri yüksek riskli araçlara yöneltmelerini kimseye tavsiye etmem.” dedi.

Bu yüzden kendi firmalarında kuralları çok katı koyduklarını ifade eden Göğüş, bunun kullanıcıda ilk etapta mutsuzluk yaratsa da onların lehine olduğunu söyledi.

Etiketler:

Yorum Yap