Maliye Bitcoin’den Vergi Almaya Hazırlanıyor

TC Maliye BakanlığıBitcoin benzeri digital paralar, Maliye, SPK ve Merkez Bankası’nın da kıskacı altında. Her üç kurum, Bitcoin tarzı kripto paraların ismini koymak için harekete geçti. Olasılıklardan biri Kripto para eğer ‘emtia’ olarak adlandırılırsa buradan elde edilen kazançlara gelir vergisi düşünülüyor.

Son günlerin popüler konularından Bitcoin ve türevleri devletin incelemesi altında. Kripto paralardan elde edilen gelirleri vergilendirmek için harekete geçildi. Vergi kanunu nezdinde bir kalemden vergi alınması için önce o kalemin adlandırılması gerekiyor. Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk‘ün açıklamasına göre Maliye Bakanlığı kripto paraya isim konulması için hem Sermaye Piyasası Kurulu hem de Merkez Bankası’ndan yardım istedi.

Gazete Habertürk’ün haberine göre, 3 kurum kafaya kafaya verip kripto paralara isim koymak için çalışmalara başladı. Ertürk, üç isim üzerinde durduklarını açıkladı. Bunlardan ilki Bitcoin’in bir ‘emtia’ olarak sınıflandırılması. İkincisi ‘menkul kıymet’ ve üçüncüsü de ‘para’ olarak adlandırmak.

SPK, menkul kıymet tanımına karşı çıkarken, Merkez Bankası uzmanları da ‘para’ tanımlamasına karşılar. “SPK, Bitcoin’in kendi menkul kıymet tanımına uymadığını belirtiyor. Öncelikle menkul kıymetin dayalı olduğu bir gerçek ürünün olması gerektiğini belirttiler.”

Merkez Bankası uzmanlarının değerlendirmesinde bir devlet tarafından basılmadığı için Bitcoin’e ‘para’ denilmesinin zor olacağı ifade edildi.

Merkez Bankası ve SPK’nın diğer alternatiflere karşı tutumu sonrası, Türkiye’nin kripto paraları ‘emtia’ olarak kabul edeceği kulislerde konuşuluyor.

BİTCOİN’İN İSMİNİN KONULMASI NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?

Maliye Bakanlığı’nın vergi kanununa göre bir değerden vergi alabilmesi için o değere isim koyulması şart. Ağırlık kazanan görüş olan ‘emtia’ ismi Bitcoin’e konulursa bu durumda iki türlü vergi ortaya çıkacak. Kişi eğer bir kez Bitcoin alıp satmış ve buradan bir gelir elde etmişse bu kazanç ya arizi kazanç ya da değer artışı kazancı olarak vergilenecek. 2017 senesi bazında 24 bin liradan fazla arizi kazanç elde eden şahıslar bunu beyan edip vergisini ödemek zorunda. Eğer sürekli Bitcoin alıp satıyorsanız ve buradan gelir elde ediyorsanız bu durumda gelir vergisi beyannamesi ile kazancınızdan Gelir Vergisi ödemek zorundasınız. Bu verginin oranı yüzde 15’ten başlayıp 35’e kadar gidiyor. Ayrıca yüzde 18 KDV de ödenmek zorunda.

Etiketler:

Yorum Yap