İsrail Kendi Kripto Parasını Piyasaya Sürmek için Kolları Sıvadı

İsrail Kendi Kripto Parasını Piyasaya Sürmek için Kolları SıvadıRusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Venezuela’dan sonra İsrail de kendi kripto parasını piyasaya sürmek için harekete geçti. Şekel’in dijital versiyonu için kolları sıvayan yetkililer bu şekilde daha hızlı bir ödeme sistemi oluşturmayı planlıyor. Merkez Bankası onay verirse 2019 yılında yeni dijital para piyasaya sürülecek.

Her ülke kendince kripto para dünyasının içine girmeye çalışıyor. Almanya sistemi detaylı bir şekilde araştırırken, bazı ülkeler de kendi kripto paralarını yaratarak bu piyasadaki yerini almaya çalışıyor. Türkiye ise bu ülkelerin çok uzağında kalarak bu yöntemi yasaklamaya çalışıyor.

İsrail’e dönecek olursak ülkenin yaratacağı “dijital Şekel” oldukça farklı olacak. Bitcoin, bilindiği üzere herhangi bir merkeze bağlı değil. İsrail’in yaratacağı kripto para ise İsrail’e bağlı olacak ve bu sayede kara para aklanılmasının önüne geçilecek.

Beklentiler, 2019 yılında bu kripto paranın yürürlüğe girmesi yönünde. Diğer yandan meydana getirilecek kripto paranın kısa sürede kağıt paranın önüne geçeceği tahmin ediliyor. Kağıt para yerine bankadan bir kod alınabileceği düşünülüyor.

İsrail ve Bitcoin konusu ise pek olumlu sözler sarf edilecek bir konu değil. Ülkede Bitcoin’in yasaklanması için çaba gösteriliyor. Türkiye’den farklı olarak onlar bu kripto para dünyasına adım atmanın önemli olduğunu düşünürken, Türkiye halen bu kripto paraları algılamakla meşgul.

İsrail amacına ulaşırsa, kendi kripto parasını yaratan ilk ülke olmayacak. Geçtiğimiz yıl, Estonya bu konuda bir çalışma yapmış ve kendi sistemini oluşturmuştu. Venezuela’da da benzer bir sistem üzerinde çalışmalar yapılıyor.

İsrail merkezli blochain cüzdanı Colu da bu süreçte etkin rol oynayacak. Bu şekilde kendi kripto parası üzerinden hizmet verecek olan İsrail’in 2019 yılının başında muradına ereceği tahmin ediliyor.

Etiketler:

Yorum Yap