“Bin Balina Piyasadaki Bitcoin’lerin %40’ını Elinde Tutuyor”

Balina12 Kasım 2017 tarihinde 25 bin Bitcoin kullanılarak 159 milyon dolarlık işlem gerçekleştirilince, online forumlarda hızla yayılan bu haber ile Bitcoin yatırımcıları bu kişinin elindeki Bitcoin’leri bozdurup bozdurmayacağını tartışmaya başladı. Gözler ‘Balina’ adıyla anılan yüksek yatırımcılara çevrildi.

Bloomberg HT sitesinin paylaştığı haberde, AQR Capital Management Finansal Piyasalar Araştırma Müdürü Aaron Brown’a göre piyasada bulunan Bitcoin’lerin %40’lık bölümü bin kişinin elinde.

BALİNALAR SATARSA, BİTCOİN FİYATI DÜŞER

Dijital para piyasasında elinde yüksek miktarda sanal para bulunduranlara ‘Balina’ adı veriliyor. Bu balinalar, yatırımcılar tarafından birer endişe unsuru olarak görülüyorlar. Balinaların elindeki Bitcoin’in bir kısmını bile satması fiyatların düşmesi için yeterli bir durum.

Merkezi ABD’De bulunan AQR Capital Management Finansal Piyasalar Araştırma Müdürü Aaron Brown’a göre piyasada bulunan Bitcoin’lerin yüzde 40’lık kısmı 1000 kişinin elinde. Birbirlerini de tanıyan bu kişiler birlikte hareket ederek ellerindeki digital paranın bir kısmını satmak isteyebilirler. Bu da piyasayı büyük oranda etkileyebilecek bir dalgalanma yaratacaktır.

Yatırım şirketi BlockTower Capital kurucularından Ari Paul ise “Her varlık grubunda olduğu gibi, yüksek meblağların sahipleri ve büyük kurumlar, fiyatı manipüle etmek için beraber hareket edebilir. Kripto paralarda ise piyasanın çok genç ve spekülasyona açık olması nedeniyle böyle bir manipülasyonun sonucu çok büyük olur” diyerek konuya yorumunu getirdi.

Bloomberg’e açıklamalarda bulunan teknoloji yatırımcısı Multicoin Capital’in ortaklarından Kyle Samani, %40’lık piyasaya hakim olan birkaç yüz balinanın birbiriyle iletişim hâlinde olduğunu söylerken, Ross & Shulga avukatlarından Gary Ross, Bitcoin ticaretinde herhangi bir yasak olmadığı için, bu tür bilgi paylaşımlarının da yasalara aykırı olmadığını belirtti.

Diğer yandan bazı görüşlere göre balinalar, dijital paraların uzun dönemdeki potansiyelini bildikleri için ellerindeki hazineyi çöpe atmazlar. Prag’ta yaşayan Bitcoin yatırımcılarından Sebastian Kinsman’a göre elinde çok fazla Bitcoin Cash ve Bitcoin bulunduran balinalar, birbirlerini yok etmek istemezler.

2017’ye bin dolara yakın seviyelerde başlayan ve bir yıl içinde 17 bin doların üzerine çıkan Bitcoin’le ilgili yasal düzenlemeleri belirlemede Regülatörlerin yavaş kaldığı düşünülüyor. Eğer ki yatırımcılar, sadece fiyatları yükseltmeyip aynı zamanda “dedikodu” yayarsa bu, dolandırıcılık kapsamına giriyor. Dijital para ticareti platformu Bittrex, kullanıcılarına gönderdiği e-postalarda fiyatları manipüle etmek için grupları teşvik edenlerin hesaplarının engelleneceğini duyurdu.

Etiketler:

Yorum Yap