Diyanet İşlerine Göre Bitcoin Caiz Değil

kripto paraları işaret eden adamBitcoin tartışmalarına Diyanet İşleri de dahil oldu. Kendi internet sayfasında Bitcoin ve Ethereum gibi sanal paraları yatırım amaçlı kullanmak caiz midir sorusuna değildir cevabı verildi.

Türkiye din olarak İslam’ı benimsemiş ve çoğu konuda İslam kurallarına göre hareket eden bir ülke. En azından vatandaşların büyük bir bölümü bu yönde hareket ediyor. Bu yüzden Bitcoin ve diğer kripto paralarla ilgili sorunun çok da şaşırtıcı herkes tarafından biliniyor. Aynı şekilde şaşırtıcı olmayan bir başka durum da Diyanet İşlerinin bu soruya yanıtı.

Diyanet İşlerinin resmi internet sitesinde “Bitcoin ve Ethereum gibi sanal paraları yatırım amaçlı almak caiz midir?” sorusu dikkat çekti. Diyanet İşleri ise sanal paraların merkezi otoriteye sahip olmaması sebebiyle devlet teminatı altında olmadığına dikkat çekti. Ayrıca değerinin azalıp artmasının çeşitli spekülasyonlara açık olması, kara para aklamak için kullanılması sebebiyle caiz olmadığını dile getirdi.

Cevapta enteresan birkaç nokta var. Kripto paraların devlet teminatı altında olmaması ile dine uygun veya aykırı olması arasında nasıl bir bağlantı olabilir? Devletlerin yaptığı her şeyin bu durumda dine uygun olduğu sonucuna varılıyor ki bunun doğru olmadığı herkes tarafından biliniyor. Bunun yanında spekülasyona açık olması haksız kazanç anlamına gelmiyor. İşin doğrusu verilen cevap Diyanet İşleri’nin verdiği çoğu cevap gibi sınıfta kalıyor.

İlerleyen dönemde de Bitcoin ve diğer kripto paralar çerçevesince benzer bir gündemin oluşturulması bekleniyor. Türkiye’deki süreç yıllardır bu şekilde ilerliyor. Öncesinde Diyanet İşleri veya basın yoluyla bir sistem kötüleniyor. Daha sonrasında da o sistem itibarsızlaştırılıyor. Böylece yasaklamak için her şey müsait oluyor. Kısacası; Diyanet İşlerinin Bitcoin sorusu ve cevabı tesadüf değildir. İlerleyen günlerde Türkiye’de Bitcoin ile ilgili benzer haberler görülmeye devam edecek.

Etiketler:

Yorum Yap