BTCTürk CEO’su Regülasyon Sorununa Değindi

BTCTürk’ün CEO’su Özgür GüneriTürkiye’nin en büyük kripto para borsası olarak karşımıza çıkan BTCTürk’ün CEO’su Özgür Güneri, geçtiğimiz haftalarda Meltem Demirörs’e bir röportaj verdi. Ülkedeki regülasyon sorununa değinen Güneri, kendi kendilerini regüle ettiklerini dile getirdi.

Türkiye’de kripto para denildiği anda akla gelen en büyük şirket tartışmasız BTCTürk. En başarılı Bitcoin borsası olan BTCTürk, ne yazık ki Türkiye’de yasal bir düzenleme olmadığı için yasalarca korunmuyor. Denetleme mekanizması olmadığı için de halen borsalara tam olarak güven duyulmuyor. Geçtiğimiz günlerde Meltem Demirörs’e röportaj veren BTCTürk CEO’su Özgür Güneri de bu sorunlara değindi.

”Ödeme Yöntemlerinin Yasaklanması Bankalara Güç Veriyor”

Türkiye’deki birçok vatandaş dijital para transferi yapmak için bankaları kullanmak zorunda kalıyor. İnsanlar PayPal gibi platformları kullanamadıkları için işlemlerini bankalar aracılığıyla halletmek zorunda kalıyorlar. Güneri’nin açıklamalarına göre bu durum ülkedeki bankalara çok “büyük bir güç” veriyor.

Bankacılık sektörü üstünden bir kıyaslama yapan Güneri Türkiye’nin gelişmiş ülkelerden çok farklı olduğunu söylüyor. Güneri’ye göre Türkiye’deki bankalar finans sektörünü gelişmiş ülkelerdekine kıyasla çok daha fazla etkiliyorlar:

“Türkiye’deki bankalar finans sektöründe çok domineler. Gelişmiş ülkelere baktığınızda bazı varlık yöneticilerinin bile gidip banka satın alabildiğini görürsünüz. Ama burada o kadar kolay değil. Türkiye’deki bankalar çok güçlüler ve her şeyi absorbe ediyorlar.“

”Kendi Kendimizi Regüle Ediyoruz”

840 binden fazla kullanıcısı bulunan BTCTürk’ün günümüzde Türkiye’nin en büyük kripto para borsası olduğu söylenebilir. Bununla birlikte henüz BTCTürk ve diğer borsaların regüle edilmediği görülüyor.

“Dürüst olmak gerekirse biz herhangi bir kurum tarafından regüle edilmiyoruz. Adeta bir pazar alanı gibi işliyoruz. Ama insanlar BtcTurk’e gelip bisiklet ya da tshirt almıyor, Bitcoin ya da Ethereum alıyorlar.”

Fakat BtcTurk’ün regüle edilmemiş olması, borsanın güvenilir olmadığı anlamına gelmiyor. Müşterilere olabildiğince güvenilir bir hizmet sunmaya çalıştıklarını söyleyen Güneri bunun için yaptıkları çalışmaları şöyle anlatıyor:

“Ben 6 yıl boyunca bir varlık yönetim şirketinin CEO’luğunu yaptım. Finans regülasyonları nasıl işler biliyorum. Biz ekip olarak insanlara güven aşılamaya çalışıyoruz. Sadece bireysel yatırımcıya değil bankacıya da güven aşılamak zorundayız. Çünkü bankacı geliyor, ‘Bitcoin 20 bin dolardı şimdi 5 bin dolar olmuş’ diyor. ‘Bitcoin’i teröristler kullanıyormuş’ diyor. Onlarla oturduk, yüzlerce kez anlattık. Bitcoin işlemlerini takip etmek USD işlemlerini takip etmekten daha kolaydır dedik. Şu anda BtcTurk’te işlem yapmak isteyen birinin önce banka hesabından para göndermesi gerekiyor. Bu banka hesabının da kendi adına kayıtlı olması lazım. Borsamız bu yönden çok ‘merkezi’ olabilir ama insanların Bitcoin’i anlamaları için bunu yapmak zorundayız… Aslında böyle yaparak kendi kendimizi de regüle etmiş oluyoruz.”

Etiketler:

Yorum Yap