“Helal Kripto Para Kavramı Oturacak”

“Helal Kripto Para Kavramı Oturacak”Dünyanın dört bir yanında popüler olmayı başaran kripto paralara İslam ülkeleri halen çok sıcak bakmıyorlar. Geçtiğimiz günlerde açıklama Malezyalı İslam Finansı uzmanı Suhaida Mahpot, helal kripto paranın yakın dönemde kavram olarak oturacağını söyledi.

Kripto paralar birçok ülkede legal olarak kullanılıyor. Hatta birçok sektör, kripto para sektörüne dahil oluyor. Her geçen gün biraz daha ilgi ile karşılanan bu kripto paralara ilgi duymayan daha doğrusu ilgi duymuyor gibi gözüken ülkeler de mevcut. Birçok İslam ülkesi kripto paraların haram olduğunu düşündüğü için bu paralara sıcak bakmıyor.

Kripto para sektörüyle ilgili ülkemizde Diyanet İşleri tarafından da bir açıklama yayımlanmış ve bu açıklamada kripto paraların fiyatının tahmin edilebilir olmadığı için haram oldukları belirtilmişti. Bu ve buna benzer düşünceye sahip birçok İslam ülkesi bulunuyor. Diğer yandan bu algıyı yıkmak adına helal kripto para kavramı oturtulmaya çalışılıyor. Malezyalı İslam Finans uzmanı Suhaida Mahpot da bu konuda geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaptı. Yakın bir süre zarfından helal kripto para kavramının oturacağını belirten Mahpot, İslam ülkelerinin de bu sektöre yaklaşacağını düşünüyor.

”Bakış Açısının Değişmesi İçin Zamana İhtiyaç Var”

Amanie Advisors CEO’su olan Suhaida Mahpot helal kripto para kavramı hakkında açıklamalarda bulundu. Konunun detaylı bir şekilde araştırılması gerektiğini savunan Mahpot, şu ifadeleri kullandı:

“Kurumları, bu alanda eğitmemiz gerekiyor. Dijital paranın kullanım alanları, bunların nasıl ürünler olduğunu ve İslam’a uygunluklarının test etmemiz gerekiyor. Bu alanda farkındalığı arttırmak, bizim için çok önemli. Kripto paraların kullanımı sonucu bazı şeffaflık süreçlerini daha iyi yönetebiliriz. Bunu iyi anlatmak elbette şart. Tabii ki bunları yapsak da bu iş hemen olmayacak. Bu anlamda bakış açısının değişmesi için zamana ihtiyaç var.”

İslam ülkelerinin bu alanda önemli bir atılım yapması, önümüzdeki dönemde yaşanacak olaylardan birisi olarak gösterilebilir. Özellikle kripto paraların yapısı gereği, ekonomik açıdan zorlu günler geçiren İslam ülkelerinde ciddi bir kullanım alanına sahip olması beklenebilir. Önümüzdeki aylarda bu alanda yenilik yapan İslam ülkelerine rastlamak bu sebeple çok da sürpriz olmayacaktır.

Etiketler:

Yorum Yap