G20’den Kripto Paralara Destek Açıklaması

G20 ToplantısıDünyanın en büyük 20 ekonomisinin temsil edildiği G20, Mali Eylem Görev Gücü’nün kripto paralarla ilgili açıkladığı standartları desteklediğini açıkladı.

Kripto paraların birçok ülke ekonomisini tehdit ettiği belirtiliyor. Hatta bu yüzden bazı ülkelerin kripto paralara sıcak bakmadığı biliniyor. 28-29 Haziran tarihlerinde dünyanın en büyük 20 ekonomisinin bir araya geldiği G20 zirvesindeki konulardan biri de kripto paralardı. Mali Eylem Görev Gücü’nün bu konuda getirdiği standartların destekleneceği kamuoyuyla paylaşıldı.

G20, yayınladığı resmi açıklamada Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) kripto paralarla ilgili sunduğu öneriyi resmi olarak desteklediğini açıkladı: “FATF’nin para aklamayla ve terörizm finansmanıyla mücadele edebilmek için hazırladığı kripto para standartlarını hayata geçirmeye kararlıyız.”

G20’nin FATF tarafından hazırlanan bu standartları desteklemesi zaten beklenen bir gelişmeydi. Bu açıklamayla birlikte G20’nin FATF’e verdiği destek bir nevi resmileşmiş oldu.

Kripto Para ve Para Aklama

Ülkelerin kripto paralarla ilgili çekincelerinde başı çeken unsur bu kripto paraların takip edilemiyor olması. Bunun kara para aklamak isteyenlere fırsat tanıyacağını düşünen yetkililer, kripto paraları kısıtlamak için çaba sarf ediyor. Diğer yandan FATF’ın getirdiği standartlarla bu sorunun ortadan kalkması bekleniyor. Bu standartların uygulanabilir olup olmadığı ise ayrı bir tartışma konusu.

FATF tarafından hazırlanan bu standartlar kripto para sektörünü tam olarak nasıl etkileyecek bilinmiyor. Ancak Circle, Coinbase ve Chainalysis gibi sektörün önde gelen şirketleri bu standartları yürürlüğe sokmanın son derece külfetli ve zorlu olacağını düşünüyorlar. Bu üç şirket ayrıca bu standartların hayata geçirilebilmesi için üst düzey bir uluslararası işbirliği gerektiğine inanıyor İşbirliğinin çıkmaması durumunda ise sektörün olumsuz etkileneceği belirtiliyor. Nasıl bir yol izleneceği tam olarak bilinmese de ilerleyen günlerde de kripto para gündeminin yoğun olacağı tahmin ediliyor.

Etiketler:

Yorum Yap