Rusya’dan Kripto Para Madenciliğine Para Cezası

Rusya’dan Kripto Para Madenciliğine Para CezasıDünyada her geçen gün biraz daha popüler olan kripto para akımına karşı durmaya çalışan ülkelerden biri Rusya oldu. Yapılan açıklamaya göre Rusya’da kripto para madenciliği yapan kişiler para cezasına çarptırılacak.

Kripto paralar dünyanın birçok ülkesinde geleceğin para birimi olarak görülüyor. Bununla birlikte bu para birimlerine karşı çıkan ülkelerin sayısı da azımsanmayacak derecede fazla. Özellikle Orta Doğu ve Balkanlarda bu kripto paraları yasaklamaya çalışan ülkeler olduğu biliniyor. Rusya da geçtiğimiz haftalarda bu yönde bir adım atacağının sinyallerini verdi.

Devlet Duma Komitesi Mali Piyasa Komitesi başkanı Anatoly Aksakov, hükümetin Haziran ayının sonuna kadar dijital para madenciliği için idari sorumluluk getirebileceğini söyledi. Aksakov şunları söyledi: “Rus yasalarına aykırı olan kripto para birimli işlemlerin yasal olmadığına dikkat ediyorum. Bu, madencilik, ihracı düzenleme, tiraj yapma, bu araçlar için takas noktaları oluşturma anlamına gelir. Bu tür işlemler için para cezası şeklinde idari sorumluluk üstlenilecek. Bitcoin, Ether ve diğerleri gibi açık Blockchain’lerle oluşturulan kripto para birimlerinin gayri meşru araçlar olduğuna inanıyoruz.”

Rusya’dan Yeni Kripto Para Tasarısı

Rusya’nın kripto paraları yasaklama çabasının altında yatan sebep kara para aklamayı önlemek şeklinde açıklanıyor. Diğer yandan kripto paralara karşı konulamayacağının da farkındalar. Özellikle 2018 yılında bu yönde önemli adımlar atılmıştı.

Rusya’nın önemli kripto tasarısı olan, “Dijital Finansal Varlıklar” Mayıs 2018 yılında Rus parlamentosu tarafından onaylanmış, ancak sonradan kripto madencilik gibi önemli anahtar kavramlardan eksikliği nedneiyle ilk okuma aşamasına geri gönderildi. Rusya, o zamandan beri, kripto ile ilgili terimlerin eklenmesiyle ilgili olarak Para Aklama Mali İşlem Görev Gücü’nün (FATF) bir zorunluluğu nedeniyle kripto mevzuatının kabul edilmesini erteledi.

Haziran ayının başlarında, Rusya Federasyonu Fikri Haklar Mahkemesi başkanı ve Yüksek Tahkim Mahkemesi hakimi olan Lyudmila Novoselova da dijital varlıklar teriminin Rus Medeni Kanunu’na dahil edilmesi gerektiğini savundu. İlerleyen dönemlerde Rusya’da kripto paralar konusunda önemli adımların atılması bekleniyor.

Etiketler:

Yorum Yap