Türkler Digital Parayı Sevdi ve Geleceğine İnanıyor

Türkler Digital Parayı Sevdi ve Geleceğine İnanıyorING Uluslararası Mobil Bankacılık Araştırması’na göre; Türkler, dijital para birimlerinin geleceğin online harcama aracı olacağı görüşüne katılıyorlar. Oransal bazda bakılınca bu katılın %53 ile Avrupa ortalamasının oldukça üzerinde yer alıyor. Gelecekte kripto paraya yatırım yapmayı düşünenler Avrupa’da yüzde 25 iken Türkiye’de yüzde 45.

Her yıl 15 ülkede IPSOS tarafından gerçekleştirilen ING Uluslararası Mobil Bankacılık Araştırması’nda kripto paralar mercek altına alındı. Bu yıl altıncısı tamamlanan ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu 13 Avrupa ülkesine ek olarak Amerika ve Avusturalya’dan yaklaşık 15 bin kişi ile görüşülerek gerçekleştirilen araştırma, kripto para birimlerinin kullanım alışkanlıkları ile ilgili önemli bilgileri gözler önüne serdi.

TÜRKİYE’DE HER 5 KİŞİDEN 1’İNİN KRİPTO PARASI VAR

Dünya.com adlı ekonomi sitesinin aktardıklarına göre, araştırmada Türklerin yüzde 45’i ileride kripto para birimlerine sahip olmayı düşündüklerini belirtiyorlar. Bu oran yüzde 25 olan Avrupa ortalamasının üzerinde ve Avrupa ülkeleri arasında ilk sırada bulunuyor. Dijital para birimlerinin geleceğin online harcama aracı olacağı görüşüne katılan Avrupalıların ortalaması 2015’e kıyasla yüzde 9 artarak yüzde 35 seviyelerine yükselmesine rağmen, Türkiye’de bu oran yüzde 53 ile Avrupa ortalamasının oldukça üzerinde. Aynı şekilde Türklerin yüzde 49’u dijital para birimlerinin geleceğin yatırım aracı olduğunu, yüzde 51’i ise dijital para birimlerinin değerinin önümüzdeki bir yıl içerisinde artacağını belirterek; araştırmada yer alan diğer Avrupa ülkelerini geride bırakıyor. İnternet üzerinden yapılan anketle Türkiye’den katılım sağlanan araştırmaya göre, ülkemizde neredeyse her 5 kişiden 1’inin kripto parası var. Türkiye, yüzde 18‘lik bu oran ile, içerisinde yer aldığı yüzde 9’luk Avrupa ortalamasını ikiye katlayarak araştırmada en çok kripto para birimine sahip ülke olarak öne çıkıyor.

Avrupalıların yüzde 35’i dijital para birimlerinin değerinin önümüzdeki 1 yıl içinde artacağı konusunda hem fikir. Her 3 kişiden 1’i dijital para birimlerinin yatırımın ve online harcamaların geleceği olacağı noktasında hemfikir. Ancak araştırmaya göre, kripto para birimlerine yapılan yatırım diğer yatırım türlerinden daha riskli olarak algılanıyor. Avrupa’daki katılımcıların yüzde 46’sı, borsaya yatırım yapmanın dijital para birimlerine yatırım yapmaktan daha az riskli olduğunu düşünüyor. Ayrıca kripto para birimlerini tanıyan, bu para birimlerine sahip olan veya olmayı düşünen her 10 Avrupalıdan 3’ü ise, belki de algılanan risk nedeniyle bunlara asla yatırım yapmayacaklarını belirtiyorlar. Bitcoin veya benzeri dijital para birimlerine yatırım yapmayı düşünen kişilerden yüzde 27’si uzman internet sitelerinden yönlendirme tercih ettiklerini, yüzde 21’i ise bir mali danışman ile iletişime geçeceklerini ifade ediyor.

Ayrıca, Avrupa’daki erkeklerin yüzde 13’ü kripto para birimlerine sahipken, kadınlarda bu oran yüzde 6 düzeyinde seyrediyor.

Etiketler:

Yorum Yap