2020 Yılının İlk 5 Ayında 1.4 Milyar Dolar Kripto Para Çalındı

Dolandırıcı Wotoken logosuKripto paraların son birkaç yılda hırsızlık girişimlerine maruz kaldığı biliniyor. 2020 yılının ilk 5 ayında kripto para borsalarından çalınan miktarın 1.4 milyar dolar olması bu sebeple çok büyük bir sürpriz olmadı.

Dijital varlıklar dünyanın hemen hemen her yerinde ne yazık ki risk altında. Önlemler artsa da her hafta bir kripto para çalma girişimi oluyor. Bu girişimlerin bazıları sorunsuz olarak amaçlarına ulaşırken bazı girişimler başarısız olmakta. Böyle bir ortamda kripto paraların çalınması ve çalınan miktarın çok olması aslında şaşırtıcı değil. 2020 yılının ilk 5 ayında çalınan kripto para miktarı tam 1.4 milyar dolar olarak açıklandı.

Önlemler Arttırılıyor

Kripto para borsaları suçlara ve yasa dışı fonlara karşı farkındalığını her geçen gün artırıyor ve başarılı önlemler uyguluyor. Ancak sektörde hırsızlık neticesinde kaybolan fon miktarı her geçen gün artıyor.

“Bahar 2020 Kripto Anti-Kara Para Aklama ve Suç Raporu” olarak adlandırılan makaleye göre bu yılın en büyük kripto para hırsızlığı, Wotoken ismi verilen bir dolandırıcılık girişimi. Ünlü PlusToken’e benzeyen Ponzi şeması, 715 bin 249 kurbandan yaklaşık 1 milyar doları topladı.

Salgın Siber Suçların Artmasına Sebep Oldu

Wotoken’in yanı sıra en büyük vurgunun yapıldığı alanlardan biri ise koronavirüs salgınıydı. Pandeminin patlak vermesi insan sağlığının yanı sıra ekonomilere de büyük oranda etkiledi. Ancak siber suçlular salgından da faydalanmayı başardı.

Konuya dair raporlar, pandeminin en yoğun dönemlerinde dolandırıcıların popüler sağlık ve yardım kuruluşlarını taklit etmek gibi çeşitli yöntemler kullandığını gösterdi. İçerik ve istekler bakımından farklılıklar olmasına rağmen siber suçlular Bitcoin ile ödeme istedi. Bu durum FBI’ın da dikkatini çekti ve bu konuda bir açıklama yapıldı. Özellikle Bitcoin ile ödeme isteyen yerlerin güvenilirliğine önem gösterilmesi gerektiğini savunan büro, alışveriş konusunda herkesi uyardı.

Etiketler:

Yorum Yap