ChatGPT Benzeri Sahta Tokenlar Piyasada

ChatGPT Benzeri Sahta Tokenlar PiyasadaPopüler yapay zeka uygulaması ChatGPT’nin sahte tokenları piyasadaki yerini aldı. Yapılan açıklamayla yatırımcılar dolandırıcılık amacıyla piyasaya sürülen tokenlara yönelinmemesi konusunda uyarıldı.

Yapay zeka teknolojisi bağlantılı tokenlar hızla değer kazanıyor. Popüler yapay zeka projesi ChatGPT ise dolandırıcılık tokenları ile dikkat çekti. PeckShield 20 Şubat tarihinde resmi sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı gönderide, son dönemde dikkat çekmeyi başaran popüler yapay zeka projesi ChatGPT ile ilgili gibi gözükmesi için çalışılmış düzinelerce sahte token tespit ettiğini bildirdi. BingChatGPT ile bağlantılı gözüken 15 tokenın 9’unun kesin şekilde yatırımcıları dolandırmaya yönelik olduğunu öne süren şirket, bu tokenların kullandıkları yöntemlere de değindi.

Şirket şu ana kadar tespit ettiği tokenlardan ikisinin %100 ve %100’e yakın satış komisyonu barındırdığını, biri kesin olmamakla beraber diğer üçünün çoktan piyasaya sürüldüğü fiyattan %100 aşağıya düşerek rugpull olduğunu kanıtladığını belirtti.

PeckShield ayrıca 15 tokenın üçünün de Honeypot adı verilen ve yatırımcıları ekstra kazanç için manipüle etmeyi amaçlayan bir dolandırıcılık amacıyla oluşturulduğunu belirtti.

Son zamanlarda yapay zeka teknolojisi ve yapay zeka ile ilgili tokenların popülerliği oldukça arttı. Alınan verilere göre kripto para ekosisteminde toplamda 300’ü aşkın ChatGPT ile ilgili gözüken token bulunuyor.

Farklı Ağlardan Piyasaya Sürüldü

Sahte tokenlar farklı ağlar üzerinden piyasaya sürüldü. Bu tokenların en fazla bulunduğu blokzincir ağı ise BNB Chain idi. BNB Chain’de toplam 132 farklı tokena rastlandı. Bunu 25 token ile Ethereum ve toplam 10 farklı token ile Solana, Arbitrum, OKChain ve Cronos gibi zincirler izledi.

DEXTools üzerinde yer alan veriler ise Uniswap ve PancakeSwap gibi ağların da hesaba katılmasıyla toplam sayıyı 170’in üzerine çıkarıyordu. Bu tokenlardan en popüleri ise şok edici piyasa değerine sahip.

“ChatGPT (WETH)” şeklinde piyasada varlığını korumaya devam eden token, 270 milyon doların üzerinde pazar payına ulaştı. Tokenın yükselişinin bu şekilde devam etmesi, muhtemelen önümüzdeki günlerde yeni dolandırıcılık girişimlerini beraberinde getirecek. Bu yüzden yatırımcıların ChatGPT token konusunda normalden daha dikkatli davranması gerekiyor.

Etiketler:

Yorum Yap