Elliptic: ‘Kripto Para Borsaları ile 4 Milyar Dolar Aklandı’

Elliptic logoKripto sektörü analiz firmalarından Elliptic’in araştırmasına göre yaklaşık 4 milyar doların aklanmasında borsalar kullanıldı. Merkezsiz borsaları tercih eden suçlular, bu borsalar sayesinde kayıtsız paraları piyasaya sürebildi.

Kripto para sektörüyle ilgili sorunların başında para aklama geliyor. Birçok kişi halen sektörün daha çok suçlular tarafından tercih edildiğini öne sürüyor. Blockchain tabanlı araştırma şirketi Elliptik’in araştırması da aslında bu şüpheleri belli ölçülerde doğruluyor. Yapılan araştırmaya göre 2020 yılından bu yana yapılan işlemlerde 4 milyar dolar aklandı.

Merkeziyetsiz Borsalar Tercih Ediliyor

Suçluların bu paraları aklamak için merkeziyetsiz borsaları, cross-chain köprüleri ve kullanıcılara KYC şartı koymayan platformları (coin swap işlemleri gibi) kullandığı düşünülüyor.

Elliptic ekibinin açıklamalarına göre bu platformlar her ne kadar yasal işlemler için de kullanılıyor olsa da, suçlular bu platformları hırsızlık, mixing, dolandırıcılık yapmak ve saadet zinciri kurmak için de kullanıyor.

Elliptik araştırma sonucunun ardından gelebilecek tepkiler için de bir açıklama yaptı. Merkezsiz borsaların sadece hırsızlık ve benzerleri için kullanılmadığını ama bu tarz işlemler yapanların merkezsiz borsaları tercih ettiği belirtildi. Bu borsaların çoğu işleminin yasal olduğunu da belirten şirket şu ifadeleri kullandı:

“Açıkça belirtmek isteriz ki Elliptic olarak merkezsiz borsaların veya köprülerin tamamen yasa dışı amaçlarla kullanıldığını söylemeye çalışmıyoruz. Hatta tam aksine, bunlar büyük ölçüde yasal amaçlarla kullanılıyor. Ancak araştırmalarımız sonucunda bu platformlardan suç gelirlerinin de aktığını tespit ettik.”

Çözümü Neredeyse Yok

Kara para aklama ve benzeri sorunlar kripto paralar ortaya çıktığı ilk günden bu yana mevcut. Bu sorunların ortadan kalkması ise çok kolay görünmüyor. Yasalarla bunlar sınırlandırılırsa daha farklı problemler ortaya çıkabilir. Ek olarak internette yasak olmayacağını ve her zaman bir arka kapı bulunabileceği biliniyor.

Tek çözüm gelen giden paranın kontrolünü sağlamak için borsaları denetleyen bir yapı ortaya çıkarmak. Ancak bu da kripto para mantığına aykırı olacak ve farklı sorunlar ortaya çıkacak. Bir başka deyişle önümüzdeki yıllarda da kripto para ve kara para aklama konuları yan yana gelmeye devam edecek gibi duruyor.

Etiketler:

Yorum Yap