Bitcoin İşlemlerinin Çoğu Ekonomik Değer Taşımıyor

bitcoin para transfer işlemiBitcoin ve Ethereum ağlarında yapılan işlemler, bir analiz şirketinin verilerine göre ekonomik bir değer taşımıyor. Rapora göre işlemlerin %66’sı değersiz.

Koin Bülteni’nin haberine göre, Coinmetrics adlı şirketin verileri ışığında Bitcoin işlemlerinin yüzde 66’sı hiçbir ekonomik değer taşımıyor. Şu durumda BTC işlemlerinin üçte ikisi alım-satım yapmak için veya herhangi bir ürünün/hizmetin ödemesini yapmak için kullanılmıyor. Şirketin yayınladığı verilere göre Bitcoin ağında yapılan işlemlerin yüzde 66’sı farklı hesapları arasında kripto para aktarımı yapan kişiler, maden havuzları ve sahtekarlardan kaynaklanıyor.

Bu duruma göre, Bitcoin ağının günlük işlem hacminin aslında büyük ölçüde ekonomik değer taşımadığı anlaşılıyor. Hatta bu durum diğer koinler için de geçerli. Elementus adlı başka bir analiz şirketine göre Ethereum ağında yapılan günlük işlemlerin yaklaşık yüzde 45’i ekonomik değer taşımıyor. Bir başka analiz firması Coinmetrics’in verilerine göre ise Cardano ağındaki işlemlerin yüzde 98’inin hiçbir ekonomik değer taşımadığı zamanlar oldu.

Bitcoin ağının en cazip yanı anonim olması. Ancak Bitcoin’in kullandığı blockchainin daha fazla ‘şeffaflığa’ ihtiyacı var ve kripto paralar ancak bu şekilde yüksek hacimlere ulaşabilirler.

Elementus’un CEO’su olan Max Galka ise, Bloomberg’e verdiği bir röportajda hacim grafiklerini izleyerek kripto para sektörünün tam olarak anlaşılamayacağını belirtmişti. Galka, İnternetteki grafiklere bakarak sektörü ve piyasayı çözmeye çalışan kişilere hitaben şunları söyledi:

“Blockchain’e bir anahtar deliğinden bakıyorsunuz ve büyük resmi göremiyorsunuz. Blockchain’in yapısını bu şekilde anlamak çok zor. Bizim yaptığımız şey ise büyük resmi görmenizi sağlamak.”

Etiketler:

Yorum Yap